Waarvoor dient een adviessnelheid verkeersbord?

Als je vaak op de weg bent, kom je ook regelmatig de adviessnelheidsborden tegen. Dit zijn de blauwe, vierkante borden met witte tekst erop. Je weet dat het een adviessnelheid is, maar wat betekent het bord nog meer? Marco Possemis van Rijschool Motion Almere legt het uit.
Adviessnelheid houdt dus in dat het niet de verplichte snelheid is. Je mag sneller rijden. Het is alleen zo dat het bord er niet voor niets staat. Meestal hangt er bij dit bord nog een bord om te verduidelijken waarom er een lagere adviessnelheid geldt. Vaak is dit bijvoorbeeld bij een scherpe bocht.
Het bord is dus geen maximumsnelheid, zoals de ronde borden. Je mag dus harder. Wat niet mag, is het dubbele van de adviessnelheid rijden. Dus als de adviessnelheid 50 kilometer per uur is, moet jij dus niet 100 kilometer per uur gaan rijden. Het is ook niet handig om langzamer dan de adviessnelheid te gaan rijden. Dan is het namelijk mogelijk dat je andere weggebruikers hindert, wat ook voor onveilige situaties kan zorgen.
Maar er is nog een belangrijk punt. De adviessnelheid is ingesteld op gunstige weersomstandigheden. Dit betekent dus dat als de weg droog is en het niet erg hard waait. Als het dus regent en/of vriest, moet je toch echt nog iets rustiger aan doen. Anders heb je kans dat het als nog mis gaat. Het is dus belangrijk hier rekening mee te houden. Het laatste wat je wil is dat je je aan de advies snelheid houdt en je als nog uit de bocht vliegt.
Vroeger werd er op plaatsen waar nu de adviessnelheden staan, gewoon een maximum snelheid neergezet. De overheid heeft besloten er een adviessnelheid van te maken, omdat de automobilist zelf verstandig genoeg wordt geacht om te weten hoe hard ze ergens kunnen rijden. De overheid wil hierbij nog wel adviseren.